ponad 20 lat doświadczeń w branży
materiałów i usług dla meblarstwa,
wyposażenia wnętrz i budownictwa

Unia Europejska

KOSMAZ - Akcesoria i płyty meblowe, OSB i panele podłogowe

Home Aktualności › Zasady montażu i użytkowania blatów kuchennych KRONOPOL

Zasady montażu i użytkowania blatów kuchennych KRONOPOL Wszystkie aktualności

Data:

ZASADY MONTAŻU I UŻYTKOWANIA BLATÓW KUCHENNYCH KRONOPOL
Dziękujemy za zakup blatów kuchennych Kronopol wykonanych w technologii postformingu, na bazie płyty wiórowej z zastosowaniem laminatów wysokociśnieniowych (HPL i CPL) - zgodnych z wymaganiami normy PN-EN 438. Kupując blaty kuchenne Kronopol, nabyli Państwo produkt łączący w sobie najnowsze wzornictwo i estetykę oraz łatwość montażu i konserwacji z trwałością i odpornością na działanie różnych czynników zewnętrznych. Aby zapewnić trwałość i satysfakcję z użytkowania zakupionych przez Państwa blatów kuchennych prosimy o zapoznanie się i przestrzeganie poniższych zasad dotyczących przygotowania, montażu oraz użytkowania i pielęgnacji.

PRZYGOTOWANIE I MONTAŻ
1. Przed montażem blatów kuchennych zaleca się 24h sezonowanie ich w pomieszczeniu, gdzie będą zamontowane. Blaty należy montować i użytkować w pomieszczeniach ogrzewanych, zamkniętych i wentylowanych, gwarantujących ich zabezpieczenie przed wysoką wilgotnością, ekstremalnymi temperaturami czy bezpośrednim, intensywnym działaniem promieni słonecznych. Zaleca się montaż po ukończeniu wszelkich innych prac remontowych w miejscu docelowego użytkowania blatu.
2. Zalecamy aby przed montażem każdy blat sprawdzić pod względem wymiarów, uszkodzeń mechanicznych oraz widocznych wad i róznic kolorystycznych.
3. W celu ochrony powierzchni blatów kuchennych o strukturach połyskowych (SQ), nie zaleca się zrywania folii zabezpieczającej przed ukończeniem montażu. Dla wszystkich typów struktur, podczas montażu blatów, zaleca się unikać wykonywania na ich powierzchni prac polegających na obróbce cięciem, skrawaniem jak również kontaktu z narzędziami zarówno ostrymi jak i tępymi.
4. Podczas montażu należy zabezpieczyć każdą surową krawędź blatu przed działaniem wody i wilgoci, dostępnymi obrzeżami lub listwami profilowanymi, które należy zamontować z użyciem wodoodpornych uszczelniaczy (np. kleje silikonowe wodoodporne, uszczelniacze poliuretanowe itp.). Montaż zlewozmywaka należy wykonac zgodnie z zaleceniami producenta, stosując taśmy stabilizujące oraz dodatkowe zabezpieczenia w postaci środków wodoodpornych.
5. Obrzeże tylne BK (w blatach jednostronnie zaoblonych) nie zabezpiecza blatu przed działaniem wody. Zaleca się zastosowanie np. listew przyblatowych.
6. Montaż sprzętu AGD należy wykonać zgodnie z zaleceniami producenta. W przypadku urządzeń AGD montowanych pod blatem należy pamiętać, że jego spodnia strona musi być dodatkowo, skutecznie zabezpieczona przed działaniem pary wodnej.
7. Po zakończeniu prac montażowych należy zdjąć wszelkie zabezpieczenia znajdujące się na powierzchni blatu i niezwłocznie usunąć nadmiar środków uszczelniających na łączeniach.
8. Blaty, w których usunięto fabrycznie wykonany profil (tzw. zaoblenie), nie podlegają reklamacji z tytułu uszkodzeń spowodowanych tą ingerencją w strukturę blatu.

UŻYTKOWANIE I PIELĘGNACJA
1. Aby utrzymać powierzchnię blatów kuchennych w należytej czystości wystarczy do tego celu używać zwilżonej ciepłą wodą gąbki lub ściereczki, z zastosowaniem ogólnie dostępnych środków myjących, po których zastosowaniu należy delikatnie przemyć blat czystą wodą i wytrzeć go do sucha. Przed użyciem każdego środka czyszczącego należy zapoznać się z załączonym do niego opisem aby mieć pewność czy nadaje się do tego typu powierzchni. Nie należy używać środków czystości zawierających substancje agresywne lub żrące oraz środków zawierających dodatki ścierające lub nabłyszczające, gdyż mogą one trwale uszkodzić powierzchnię blatu.
2. Większe zabrudzenia, np. od flamastra, nikotyny, lakieru do paznokci czy pasty do butów, należy usunąć spirytusem lub rozpuszczalnikiem organicznym (np. aceton) a następnie przemyć powierzchnię blatu czystą wodą i wytrzeć ją do sucha.
3. Aby uniknąć uszkodzenia blatu kuchennego zaleca się przestrzeganie poniższych zasad: - stosowanie ogólnie dostępnych podkładek chroniących blat przed bezpośrenim działaniem gorąca w przypadku gorących garnków, patelni i innych naczyń, w szczególności ściągniętych bezpośrednio z kuchenki lub wyciągniętych z piekarnika, - w przypadku zmywarek zaleca się nie otwierać urządzenia tuż po zakończeniu cyklu zmywania, gdyż bardzo gorąca para oddziałująca na blat może doprowadzić do jego nieodwracalnego uszkodzenia, - stosowanie deski do krojenia, aby nóż czy inne ostre narzędzie używane bezpośrednio na blacie nie zarysowały powierzchni, - w miejscach łączeń i na krawędziach nie należy narażać blatu na działanie wody, - urządzenia AGD użytkowane na powierzchni blatu należy wyposażyć w miękkie podkłady lub stopki, ich brak podczas pracy sprzętu może spodowodować trwałe zarysowanie powierzchni blatu.

WAŻNE UWAGI!

Każda mechaniczna ingerencja (obróbka frezowaniem, cięcie) w strukturę blatu wymaga bezwzględnego zabezpieczenia otwartych powierzchni przed działaniem wilgoci. Zalecamy użycie środków dostępnych w handlu, np.: kleje poliuretanowo - rozpuszczalnikowe. Dodatkowo do uszczelnienia krawędzi należy zastosować np.: silikon. W przypadku zabudowy urządzeń AGD pod blatem, jego spodnia strona musi być dodatkowo i skutecznie zabezpieczona przed działaniem pary wodnej. Obrzeże tylne BK (w blatach jednostronnie zaoblonych) nie zabezpiecza blatu przed działaniem wody. Zalecamy zastosowanie np. listew przyblatowych.



‹ Powrót